Novi Jeep® Compass, rođen da iznenadi!

Novi model ima snažan estetski karakter, pojačan prefinjenim i prepoznatljivim stilom.
  • Jeep Compass potpuno je nov i donosi velike izmjene kada je riječ o karakteristikama i sadržajima koji su najdraži evropskim kupcima, a to su: stil, tehnologija, bezbjednost, održivost i funkcionalnost.
  • Prvo predstavljanje brenda Jeep u okviru grupe Stellantis, novi Jeep Compass proizveden u fabrici Melfi u Italiji
  •  U Evropi, Compass broji više od 40% prodaje Jeep modela i danas je svaki četvrti prodati Compass plug-in hibridni model.
  •  Izbor motora sa manjom emisijom CO2 i nižom potrošnjom goriva, uključujući 4xe verzije sa plug-in hibridnom tehnologijom.
  •  4xe je novi Jeep 4x4: to je evolucija koncepta: sposobnosti, održivost, efikasnost i još više zabave.
  •  Spoljašnjost i unutrašnjost novog modela Compass predstavljaju izraz formalnih koncepata koji će se naći u budućim Jeep modelima. Moderniji, sofisticiraniji, sa više tehnologije i sa izraženihim evropskim duhom, gdje se u isto vrijeme zadržava autentičnost brenda Jeep.
  • Još više visoke tehnologije i model bezbjedniji nego ikad: u novoj evropskoj Jeep postavi debituje Uconnect 5, najnapredniji sistem za informacije i zabavu ikada u jednom Jeep vozilu (tu je i sistem za pomoć na auto-putu koji predstavlja sistem za pomoć vozaču za drugi nivo autonomne vožnje).
  • Paketi opreme krojeni po mjeri, uključujući paket S koji nudi maksimalnu sofisticiranost i udobnost, paket Trailhawk koji je stvoren za terensku vožnju i posebno izdanje „80th Anniversary“ kojim se obilježava početak prodaje*.
  • Ciljajući „pragmatične sanjare“, racionalne kupce kojima su važne vrijednosti i specifikacije, ali koji isto tako žele i automobil koji će odgovoriti na njihove emocionalne potrebe za slobodom i avanturom,
  •  Više od 100 ekskluzivnih Jeep® autentičnih dodataka koje je pripremio Mopar®.

Antonela Bruno, šef brenda Jeep® za Evropu, predstavila je novi model Compass, što je ujedno bila i  prva premijera jednog Jeep terenca u Evropi za grupu Stellantis. Premijera predstavlja veliki korak za brend širom svijeta, a posebno u Evropi.

Novi Compass razvijen je tako na način da je više usmjeren Evropljanima razlikama primjetnim zahvaljujući unaprijeđenom kvalitetu završne obrade i naprednoj tehnologiji unutar vozila. Predstavlja i bitne nove karakteristike koje na ljestvici kvaliteta podižu ocjenu kada je riječ o dizajnu, bezbjednosti, tehnologiji i funkcionalnosti.

Gde se krije njegova tajna? U kombinaciji dvije duše brenda Jeep, a to je  – terenski i gradski duh – kako bi se zadovoljile potrebe kupaca u C-SUV segmentu. Racionalni, razboriti ljudi su takođe fascinirani mogućnošću da pobjegnu od svoje dnevne rutine: zovemo ih “pragmatični sanjari”.

Novi model ima snažan estetski karakter, pojačan prefinjenim i prepoznatljivim stilom – koji ostaje vjeran stilskim osobinama brenda, odličnom dinamikom vožnje i još inovativnijim rješenjima za bezbjednost i povezanost. Sve je krunisano poznatom 4x4 sposobnošću brenda Jeep, karakteristikom koja je usavršavana tokom preko 80 godina liderstva u terenskoj vožnji.

Ukratko, bilo da je u pitanju briga o pragmatičnoj potrebi za mobilnošću ili želja da se iskuse uzbudljive svakodnevne “avanture”, odgovor leži u novom modelu Compass, koji nudi balans između performansi i emocija, racionalnog korišćenja i snova o slobodi i avanturi. Sve u ime motoa brenda: “Idi bilo gdje, radi bilo šta”. Jer, 80 godina kasnije, Jeep ostaje Jeep.

Predstavljanjem prve generacije 2017. godine, Jeep Compass je označio povratak brenda u C-SUV segment, i bio je prvi Jeep specijalno dizajniran za svjetske puteve. Ovo je postavilo čvrste temelje za uspjeh ovog modela: sa preko 200.000 primjeraka prodatih od premijere u Evropi, kompaktni Jeep terenac je pokretač komercijalnih rezultata brenda i čini preko 40% njegove prodaje, potvrđujući svoju poziciju kao jednog od Jeep modela koji se najviše kod evropskih kupaca i jednog od natraženijih u konfiguraciji 4xe sa plug-in hibridnom tehnologijom. Otprilike je svaki četvrti model Compass prodat u Evropi 4xe verzija. Verzija 4xe je najprodavaniji plug-in hibridni model u Italiji.

Novi Compass dolazi sa širokim izborom efikasnih SUS i plug-in hibridnih motora, koji su svi usklađeni sa standardom Euro 6D Final, i paletom najnaprednijih aktivnih i pasivnih bezbjednosnih sistema koji unapređuju dinamično ponašanje i poznate 4x4 sposobnosti Jeep vozila.**

Izbor motora je proširen sa novim GSE 4-cilindričnim 1,3-litarskim turbo benzinskim motorom, dizajniranim da pruži odlične performanse, istovremeno proužajući odličnu udobnost tokom vožnje i efikasnost, pri čemu su potrošnja i emisije CO2 smanjenje za do 27% (WLTP ciklus) u poređenju sa prethodnim benzinskim modelom. Sve ovo je učinjeno još fascinantnijim predstavljanjem verzije sa plug-in hibridnom tehnologijom za 100% električnu vožnju bez emisija – kombinacija 4xe sposobnosti i održive mobilnosti: viđenje elektrifikacije brenda Jeep.

Uz Renegade, Compass je bio prvi model sa 4xe logoom, koji identifikuje sva Jeep 4x4 vozila koja nude unapređenu hibridnu sposobnost i performanse, pružajući najbolji mogući balans između efikasnosti, zabave u vožnji i brige o životnoj okolini.

Novi model ima osvježen visokotehnološki profil, zadržavajući svoj poznati urbani, moderni, sofisticirani i ekološki duh. Elegantniji i moderniji, ima potpuno novu kabinu, dizajniranu da unaprijedi udobnost i život unutar vozila, i da učini iskustvo vožnje po gradu pametnijim. Glavne stavke uključuju potpuno HD digitalni 10,25-inčni klaster instrumenata, DAB radio, Uconnect 5 sistem sa ekranima osjetljivim na dodir od 8,4 inča do 10,1 inča, pomjerenih na sredinu kontrolne table na izdignutu poziciju, kako bi vozač mogao da ostane fokusiran na put, pet puta brži procesor, Android operativni sistem sa bežičnom Apple CarPlay i Android Auto integracijom pametnih telefona, interaktivnu 3D TomTom navigaciju i prepoznavanje prirodnog govora i Uconnect usluge.

Unutrašnjost je napravljena još funkcionalnijom sa novim raspoderom centralne konzole i povećanim prostorom tovarnog prostora (pružajući skoro 4,4 litra dodatnog prostora – trostruko povećanje naspram 2,8 litara u prethodnoj verziji, sada sa ukupno 7,2 litre). Takođe, nudi moderniji i prepoznatljiviji stil, zahvaljujući novoj kontrolnoj tabli, centralnom tunelu, volanu i panelima vrata, sa premijum materijalima i finišima.

Novi Compass je prvo Jeep vozilo u Evropi koje nudi autonomnu vožnju 2. nivoa opremljeno najnovijom generacijom sistema za pomoć vozaču (ADAS), kao dijelom standarne opreme, u cijeloj gami. Ovo uključuje: Traffic Sign Recognition, sistem koji čita i tumači saobraćajne znakove; Intelligent Speed Assist, sistem za automatsko održavanje vozila unutar okvira dozvoljene brzine; Drowsy Driver Alert, koji upozorava vozače kada im opadne pažnja ili ukoliko detektuje da su umorni; i Automatic Emergency Braking sistem sa prepoznavanjem pješaka i biciklista, koji usporava vozilo do stanja mirovanja, kao bi izbjegao (ili ublažio) potencijalne nezgode. Međutim glavni novitet je Highway Assist, prilagodljivi tempomat i sistem za držanje saobraćajne trake, kako bi automatski prilagodio brzinu i putanju vozila. Vozilo stoga automatski ostaje u sredini trake, na razumnoj udaljenosti od vozila ispred, za iskustvo u vožnji sa totalnim mirom (dostupan u drugoj polovini godine).

Najzad, novi Jeep Compass se sada nudi u novoj gami, koja se sastoji od pet paketa opreme (Sport, Longitute, Limited, S, i Trailhawk)*, sa pet različitih kombinacija pogonskih sistema – benzinski, dizel i plug-in hibridni**, tri mjenjača (6-stepeni ručni, automatski Dual Dry Clutch Transmission (DDCT) ili 6-stepeni automatski) – i prednjim ili pogonom na sva četiri točka. Benzinska verzija ima i 1,3-litarski GSE motor sa 130 KS uparen sa ručnim mjenjačem ili 150 KS uparen sa DDCT menjačem, oba sa prednjim pogonom. Kompletirajući izbor motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dolazi 1,6-litarski dizel motor sa 130 KS uparen sa 6-stepenim ručnim menjačem i pogonom na prednje točkove. Plug-in hibridni motori se nude u dva nivoa snage – 190 KS i 240 KS, upareni sa 6-stepenim automatskim menjačem i eAWD pogonom na četiri točka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *