Giulia GTA - veliki povratak Alfa Romeo legende

Datuma 24. juna, Alfa Romeo će dostići važnu prekretnicu u svojoj jedinstvenoj istoriji: 110 godina poslovanja.
  •     110 godina nakon svog osnivanja, Alfa Romeo se vraća svojim korjenima, s povratkom jedne od legendi svoje istorije i automobilizma uopšte: modela Giulia GTA.
  •     Sa tehničkog stanovišta, i u smislu koncepta, novi model Giulia GTA je inspirisan modelom Giulia GTA iz 1965. godine: „Gran Turismo Alleggerita“ koje je razvila kompanija Autodelta na osnovu modela Giulia Sprint GT koji je postigao mnogo uspjeha širom svijeta.
  •     Giulia GTA je zasnovan na modelu Giulia Quadrifoglio i dolazi sa snažnijom verzijom motora Alfa Romeo 2,9-litarski V6 Bi-Turbo sa 540 KS.
  •     Pozamašno koristeći  veoma lake materijale, ovaj model ima prednost u vidu smanjene težine od 100 kg u poređenju sa modelom Giulia Quadrifoglio. Postižući odličan odnos snage i težine od 2,82 kg/KS, model je najbolji u klasi.
  •     Takođe, specifična tehnička rješenja su razvijena za druge aspekte, specifično za aerodinamiku, usklađivanje smjera i upravljivost.
  •     Fokus će takođe biti na verziji GTAm, ekstremnoj 100% „legalnoj za ulicu“ verzija modela GTA, koju karakterišu dva trkačka sjedišta, zaštitni kavez i sigurnosni pojas sa šest tačaka vezivanja.
  •     Alfa Romeo sada prihvata informacije o zainteresovanosti za modele Giulia GTA i GTAm, koji su dostupni u samo 500 sertifikovanih, numerisanih primjeraka. Za srećne kupce, Alfa Romeo je razvio ekskluzivno iskustvo, sa procesom prodaje jedan-na-jedan i posvećenim paketom dobrodošlice.

 

Datuma 24. juna, Alfa Romeo će dostići važnu prekretnicu u svojoj jedinstvenoj istoriji: 110 godina poslovanja. Tokom tog vremena od više od jednog vijeka, njegovi inženjeri i dizajneri su neumorno radili na inovacijama, dok su uvijek ostajali verni onome što čini DNK brenda. Tokom godina, ta DNK – savršena kombinacija sportskih osobina i elegancije – stvorila je ne samo neka od najpoznatijih vozila ikada napravljenih, već i vozila koja se podjednako dobro snalaze na stazi za trke i na takmičenju ljepote. Kako bi obilježila svoj 110. rođendan, Alfa Romeo će zadiviti svoje fanove kao i ljubitelje automobilizma sa vozilom koje u potpunosti predstavlja povratak počecima brenda, uz odavanje počasti jednom od najtipičnijih vozila brenda Alfa Romeo: Giulia GTA.

Skup inicijala sa legendarnim osjećajem: GTA

GTA je skraćenica od „Gran Turismo Alleggerita“ (allegerita je italijanska riječ za „olakšano“), i pojavila se 1965. sa modelom Giulia Sprint GTA, posebnom verzijom koja je proistekla iz modela Sprint GT, a koja je dizajnirana kao sportski automobil i predstavljena je na Sajmu automobila u Amsterdamu te godine. Karoserija modela Giulia Sprint GT je zamjenjena identičnom verzijom izrađene od aluminijuma, što je dalo konačnu težinu od 745 kg, u poređenju sa 950 kg za drumsku verziju. Druga verzija je imala motor od 1.570 cm3 Twin Cam motor koji je, u drumskoj konfiguraciji, sa duplim paljenjem, razvijao nevjerovatnih 115 KS. Tehničari trkačkog tima brenda Alfa Romeo, Autodelta, izabrali su ga kao referentno vozilo za „Touring“ kategoriju, i razvili su ga da postiže maksimalnu snagu od 170 KS. Uspjeh modela u takmičenjima je onda bio momentalan: tri uzastopne pobjede na „Challenge Europeo Marche“, desetine nacionalnih šampionata i stotine individualnih trka u svakom dijelu svijeta. A način na koji je izgradio imidž cijele game je takođe bio impresivan: model Giulia Sprint GTA je izjavu „Pobjeda svaki dan u Vašem svakodnevnom vozilu“ / “A victory a day in your everyday car” doveo do savršenosti. Od tada, GTA je stekla reputaciju neprikosnovene ikone sportskog karaktera brenda Alfa Romeo, i skraćenica GTA je postala toliko uspješna da je javnost uskoro počela da je povezuje sa svakim sportskim Alfa Romeo vozilom uopšte.

Legenda se obnavlja sa odličnim tehničkim rješenjima

Povodom predstavljanja izvanrednog modela Giulia GTA, Alfa Romeo namjerava da prekrši nekoliko pravila: ne namjerava da priča o istoriji, pogotovo ne o svojoj, niti želi bilo kakve poklone za svoj rođendan. Umjesto toga, više želi da da’ poklon ljubiteljima brenda tako što će predstaviti Giulia GTA. Danas, ovo je pravi povratak korjenima brenda Alfa Romeo, koji idu duboko u svijet performansi i „grand touring“ svijet.

Posebne tehničke karakteristike i funkcionalan stil

Za novi model Giulia GTA, inženjeri brenda Alfa Romeo su ciljali da unaprijede aerodinamiku i upravljivost, ali i iznad svega da smanje težinu: iste smjernice su praćene i sa modelom Giulia GTA iz 1965. Aktivna aerodinamika je posebno proučavana kako bi se povećalo aerodinamično opterećenje. Ova rješenja sadrže tehničko znanje koje dolazi direktno iz Formule 1, zahvaljujući sinergiji sa kompanijom Sauber Engineering i korišćenjem Sauber Aerokit paketa. Isti zadatak je zadat bočnim usisnicima, posebnom zadnjem spojleru i aktivnom prednjem spojleru. Titanijumski Akrapovič centralni izduvni sistem integrisan u difuzor od ugljenih vlakana je takođe nov, kao i točkovi od 20 inča sa centralnim zaključavanjem, koji se pojavljuju na limuzini po prvi put. Lakoća upravljanja pri velikim brzinama je unapređena proširivanjem putanje prednjih i zadnjih točkova za 50 mm i razvijanjem novog seta opruga, amortizera i bušinga za sisteme vješanja. U modelu GTAм, prednji aerodinamični dio je optimizovan do ekstremnog nivoa, dodavanjem većeg prednjeg spojlera i zadnjim krilom od pravih ugljenih vlakana, koji obezbjeđuju teže, savršeno izbalansirano opterećenje pri visokim brzinama. Što se tiče performansi, motor Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo koji je napravljen od aluminijuma i razvija čak 510 KS u standardnoj konfiguraciji, postiže 540 KS u modelu Giulia GTA, zahvaljujući pažljivom razvoju i kalibraciji od strane inženjera brenda Alfa Romeo. Isti tim je uspio da optimizuje pozitivan uticaj primjene novog centralnog izduvnog sistema proizvođača Akrapovič, sa prepoznatljivim zvukom.

U unutrašnjosti vozila, nekoliko novih detalja privlači pažnju: elementi od 100% Alcantara® materijala na kontrolnoj tabli, panelima vrata, kaseti za rukavice, bočnim stubocima i centralnim dijelovima sjedišta. Materijal Alcantara® je još više iskorišćen u verziji GTAm, gde je zadnja klupa uklonjena, stvarajući prostor za potpuno presvučenu veliku pregradu, koja ima specifične kalupe dizajnirane za držanje kaciga i aparata za gašenje požara. Novi mat umeci od ugljenih vlakana daju unutrašnjosti karakterističnu tehničku i estetsku eleganciju. U novom modelu GTAm, unutrašnjost se blago razlikuje u tome što ima zaštitni kavez, nema panele vrata ili zadnja sjedišta, a vrata se otvaraju pomoću kaiša umjesto ručke, još jedan detalj tipičan i koji je inspirisan svijetom trkanja.

 

Odličan odnos težine i snage

Međutim, snaga sama po sebi nije dovoljna da obezbijedi vrhunske performanse. Posao koji je urađen s ciljem da se smanji težina vozila je veoma precizan, i dao je posebno impresivne rezultate kod modela GTA. Ukupno smanjenje težine dosiže do 100 kg, zahvaljujući laganim materijalima kao što su karbonska vlakna za pogonsko vratilo, haubu, krov, prednji branik, umetke za prednji i zadnji blatobran, kao i konstrukciji posebnih sportskih sjedišta sa Sabelt sigurnosnim pojasevima sa šest tačaka vezivanja. Zatim, laki aluminijum je korišćen u motoru, vratima i sistemima vješanja, kao i mnogi drugi kompozitni materijali koji se koriste za mnoge druge dijelove. Primjera radi, Lexan - jedinstvena smola iz porodice polikarbonata koja dolazi direktno iz svijeta moto-sportova – korišćena je u izradi bočnih i zadnjih okvira stakala, što je dodatno doprinjelo smanjenju težine. Rezultat je težina koja iznosi oko 1.520 kg i koja, u kombinaciji sa porastom ukupne snage na 540 KS, dovodi odnos težine i snage na izvanredan nivo od 2,82 kg/KS, što čini model Giulia GTAm sposobnim da pruži izvanredne performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/s postiže se munjevito - zahvaljujući sistemu Launch Control, hronometar se zaustavlja na samo 3,6 sekundi. Giulia GTAm nudi dvosjednu konfiguraciju koja može da se koristi na putu, sa prednjim razdjelnikom i većim vidljivim zadnjim krilom od karbonskih vlakana, vrhunskim izrazom sportskog karaktera. U GTA paketu opreme, sa istom ukupnom snagom, model Giulia nudi četiri sjedišta, bez zadnjeg zaštitnog kaveza; spojler i razdjelnik optimizovani su za svakodnevnu upotrebu na putu; ima iste panele za vrata, sjedišta i prozore kao i model Giulia Quadrifoglio. Rezultat je superautomobil za svakodnevnu upotrebu.

Privilegija za 500 srećnih kupaca...

Model Alfa Romeo Giulia GTA i njegova izraženija verzija, Giulia GTAm, proizvešće se u ograničenoj seriji od svega 500 primjeraka ukupno, svi numerisani i licencirani i spremni da zauzmu svoje mjesto zajedno sa svojim prethodnikom iz 1965. godine kao jednim od najtraženijih kolekcionarskih primjeraka. Ovi modeli nisu samo veličanstveni po svom izgledu, već su spremni da prikažu impresivnu snagu na putu koja je rezultat niza inovativnih tehničkih rješenja. Ista ekskluzivnost koja je odlika modela Giulia GTA i Giulia GTAm će takođe obuhvatiti i posebno jedinstveno korisničko iskustvo, osmišljenom sa ciljem da nagradi 500 srećnih kupaca autentičnim iskustvom koje je 100% Alfa Romeo. Nakon predrezervacija, koje su sada zvanično na raspolaganju i koje će se obustaviti čim se rezerviše 500-ti primjerak, prodaja će se vršiti jedan-na-jedan, s tim da će stručnjak za proizvode koji je ujedno i brend ambasador ispratiti postupak za svakog kupca, od porudžbine do isporuke. Međutim, iskustvo kupovine se ne zaustavlja na specijalnom postupku prodaje. Nesumnjivo, novi vlasnici će takođe dobiti i personalizovani komplet dobrodošlice koji obuhvata kacigu Bell u specijalnim GTA bojama, kompletan trkački komplet Alpinestars (trkačko odjelo, rukavice i obuću) i personalizovanu ciradu Goodwool kako bi ona ili on zaštitili svoj model GTA ili GTAm. Pored druge opreme za istinske poštovaoce, korisničko iskustvo Alfa Romeo obuhvata i specijalni vozački kurs koji je osmislila Vozačka akademija Alfa Romeo.

 
 
 
  • Najbolja ponuda vozila i usluga
  • Iskustvo i stručnost
  • Sve na jednom mjestu

Kontaktirajte nas

Svetosavska 221, Glamočani, 78252 Laktaši
Bosna i Hercegovina
Prodaja vozila: +387 (0)51 507 349, +387 (0)51 507 344
Servis: +387 (0)51 508 606
Homologacija: +387 (0)51 508 601
Tehnički pregled: +387 (0)51 508 600
Računovodstvo: +387 (0)51 507 337
Finansije: +387 (0)51 507 336
FAX: +387 (0)51 585 093
Email: info@fiat-auto.ba

Lokacija